KAYNAŞLI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE BAĞLI ÖRNEKLEM OLARAK SEÇİLEN OKULLARDA AFETLERE KARŞI YAPISAL OLMAYAN TEHLİKELERİN TESPİTİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ PROJESİ

25 Eki

Kaynaşlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Bağlı Örnekleme Olarak Seçilen Okullarda Afetlere Karşı Yapısal Olmayan Tehlikelerin Tespiti Ve Çözüm Önerileri Projesi

Yüksekokul Müdürümüz Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin BAYRAKTAR tarafından yürütülen; Öğretim Görevlileri Hakan ÖZTÜRK, Elif SAHTİYANCI VE Ali KURU’nun araştırmacı olarak görev aldığı proje kapsamında; Kaynaşlı Anadolu Lisesi, Kaynaşlı Anadolu Kalkınma Vakfı Ortaokulu ve Kaynaşlı İlkokulu yapısal olmayan afet tehlikeleri açısından incelendi. İncelemeler sonucu oluşturulan rapor ve iyileştirme önerileri ise İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan CAN’a sunuldu. Yapılan çalışmalardan memnun kaldıklarını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan CAN, Kaynaşlı’da bulunan diğer 11 okul için de benzer bir çalışmanın yapılmasıyla ilgili taleplerini iletti.

Yaşanan büyük depremler yapısal olmayan hasarların can ve mal kaybında önemli oranlarda yer tuttuğunu göstermektedir. 1999 Kocaeli depremindeki yaralanmaların % 50’si, ölümlerin %3’ü yapısal olmayan elemanlardan kaynaklanmıştır (Boğaziçi Üniversitesi, 2005). Bu nedenle yapısal elemanların yanı sıra yapısal olmayan elemanların da deprem yönünden güvenli hale getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Okullar gibi eğitim faaliyetlerinin sürdürüldüğü binalarda yapısal olmayan malzemenin zarar görmesinin binanın fonksiyonlarını da işlevsiz hale getirebilme olasılığının bulunduğu da unutulmamalıdır.

Bu sebeplerden dolayı 12 Kasım 1999 depremini yaşamış olan Kaynaşlı İlçesinde bulunan okulların yapısal olmayan tehlikeler yönünden güvenli hale getirilmesi olası bir deprem neticesinde can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.